fredag 11 december 2009

Min älskade bokklubb

Ikväll har jag hållt i bokklubbsträffen. Det bjöds på fika i form av te och bake off bröd med pålägg samt apelsinklyftor. Lite C-vitamin såhär på vintern är aldrig fel. Jag hade tänt alla ljus i vardagsrummet och hallen så stämningen var sådär vintrigt mysig i de delar av lägenheten mina kära bokklubbsvänner befann sig i. Vi är fem stycken i gruppen och uppslutningen är mycket god. Om någon inte kan komma så föreligger alltid goda skäl. Genom åren är det medlemmar i gruppen som har kommit och gått, men en stomme på två personer som var med och startade gruppen är fortfarande stabila deltagare. Jag kom in nåt halvår eller nåt år efter att bokklubben startade tror jag. Att gå med i bokklubben är ett av de bästa besluten jag har tagit! Vi ses cirka en gång per månad, alltid klockan 19. Vi turas om att upplåta vårt hem för dessa träffar och den vi är hos bestämmer vilken bok vi ska läsa till nästa gång. En regel vi har är att boken ska vara i pocket för att det inte ska bli för dyrt, vilket var mycket bra då man var student och levde snålt. Jag har i och med bokklubben också insett fördelarna med pocketböcker: de väger nästan ingenting och tar i princip ingen plats i väskan. Jag brukar gardera mig med två till tre bokval när det är min tur eftersom jag inte har varit med under hela tiden och inte vet vad de har läst under min frånvaro. Det är också bra utifall att någon utanför bokklubbsböckerna redan läst den man valt ut. Sen så tar det förstås bort pressen från mitt eget val. De andra får lägga in sin veto i mina urval och jag ska ju ändå läsa böckerna någon gång, så för mig spelar det mindre roll. Dagens val föll på Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. En klassiker och Selmas debutroman.

Det känns som att det här med att läsa böcker blir allt ovanligare. Jag känner personligen bara till tre stycken bokklubbar i min bekantskapskrets och det är med min egen inkluderad. Varför är det så att läsning och social samvaro kring läsning är så ovanligt? Att läsa är stimulerande, man får för en stund försvinna till en fiktiv verklighet och uppleva det karaktärerna upplever. Själva träffarna är en underbar social tillställning, som inte alls behöver vara avancerade att ordna.

Det härliga med min bokklubb är hur upplyft jag blir varje gång, oavsett hur trött jag är innan och hur mycket jag bara vill dega i soffan hemma på grund av den tröttheten. Diskussionerna brukar gå höga, antingen kring boken eller kring livet i allmänhet. Ibland blir det mycket bokprat och ibland ligger fokus på helt andra samtalsämnen. Vi är fem mycket olika personligheter i gruppen som under andra omständigheter säkert aldrig skulle ha träffats och lärt känna varandra, men som genom bokklubben har förenats för livet. Vi är inte lika gamla och lever inte i samma livssituationer. Vissa har familj och barn, andra inte, vissa bor i mindre orter och vissa i stan. Men tillsammans har vi bara så otroligt mysigt och trevligt varje gång och det finns en värme och öppenhet i gruppen som får mig att må gott varje gång vi ses.

Vad jag med denna lilla text vill förespråka är att alla sociala och bokintresserade varelser ska gå med i en bokklubb. Gör någonting bara för dig själv, det är du värd!
Jag proklamerar: Mer tid för bokläsning!!! Att läsa är att leva lite extra!!!