tisdag 28 augusti 2012

Ett år äldre

Jag har fyllt år. Numera är jag därför 34 år. Läskigt hur fort åren flyter förbi!

Jag kom hem från Västmanland på kvällen innan min födelsedag. Då hade jag och Modig varit bortresta till Västmanland i 2 veckor. Maken hade saknat oss mycket! Vi kom hem till en nystädad lägenhet, blomma på bordet med ett välkommen hem-kort och färdig kvällsmat (varmrökt lax i ugn, kokt potatis och en hemgjord chili-lemon-sås som var grymt god, samt en sallad, mums!). Maken hade till och med tvättat (3 ggr!!!) när vi var borta!!! Jag blev mäkta imponerad.

Sen kom då min födelsedag. Som jag själv hade glömt bort tills jag vaknade. Maken stämde upp i sång och kom med paket på sängen där jag och Modig fortfarande låg och snusade sött. Sin vana trogen köpte han sånt som jag/vi behöver. Majskolvshållare som vi har letat efter hela sommaren, ett cykellås (vilket jag har nämnt att jag ska införskaffa) som tjuter i 110 decibel om någon försöker bryta upp det (förutsatt att batterierna fortfarande fungerar såklart), 1 kg Geisha (mmm...) och cykelljus som komplement till dynamon. Och eftersom maken hade gått upp extra tidigt för att hinna fira mig på morgonen så hann vi med att ta det lite lugnt tillsammans innan han behövde bege sig till jobbet.

När maken begett sig satte jag igång att packa upp efter resan, börja tvätta och sortera Modigs kläder. Bort med storlek 62 och därmed förbereda plats för storlek 74 eftersom storlek 68 sitter precis. Förbereda för att frakta bort storlekarna 50, 56 och 62 till svärmor. Svärmor ringde i allt detta och vi bestämde att hon skulle hämta upp mig och Modig och utföra lite ärenden som jag behövde få gjorda. Bland annat hämtade vi ut mitt nya körkort med mitt nya efternamn, nu när jag är en ärbar kvinna. Sen hämtade vi upp de bortsorterade kläderna och åkte till svärmor för att äta lunch och göra en liten klädrokad. Lämna de mindre storlekarna och hämta storlek 74, samt sortera in fler begagnade kläder som Modig fick när vi var i Västmanland bland rätt storlekar. Jag är glad över att meddela att vi inte behöver komplettera Modigs garderob för storlek 74. Inte vad jag kan se nu i alla fall. Blev kvar hos svärmor hela dagen och hann inte hem innan maken återvände från jobbet.

Maken var lite trött och grinig på kvällen och min födelsedag kändes som en bra dag, men inte mer. Ingen födelsedagskänsla direkt. Men efter maten och lite annat fix såg vi en bra film och då kändes det hela mycket bättre.

Så, år 34, välkommen hit. Hoppas du har mycket härligt att bjuda på!

måndag 6 augusti 2012

Julie & Julia - en feelgood film

Filmen kom ut 2009 och jag har velat se den ända sedan dess, så nu äntligen! Enligt IMDB's rating fick den 7 poäng. Det kan jag förstå, för jag gillade den starkt! En riktigt härlig film som jag bara kände att jag måste blogga om!

Filmen bygger på två sanna livsberättelser om Julia Child och Julie Powell. Historierna vävs samman parallellt och handlar om dessa kvinnors sökande efter sin livspassion kan man väl säga.

Julia Child
Julia var en hemmafru på 40/50-talet som följde sin man i arbetet runtom i världen och när hon kom till Paris ville hon inte bara sitta hemma, sysslolös. Hon provade på olika saker, men hittade ingenting hon gillade förrän hon gick en matlagningskurs för professionella kockar. Hon kunde då inte direkt någonting om matlagning, men älskade mat. Detta ledde så småningom till att hon, tillsammans med två franska kvinnor, skrev en kokbok för amerikaner. Hon blev känd för att ta det franska köket till amerikanerna som inte har en egen kock, typ medelsvensson i USA, och hade till och med ett eget matlagningsprogram.
Julie Powell

Julie var 2002 en statsanställd som hanterade 11:e septembers efterverkningar, ganska missnöjd med sitt liv och sina förlorade författardrömmar. Hon brukade trösta sig själv med att bland annat laga goda efterrätter på kvällarna då hon haft riktigt dåliga dagar på jobbet. Så började hon skriva en blogg om matlagning. På 365 dagar skulle hon tillaga alla 524 recept i Julias första kokbok.

Den som gillar en bra feelgood film borde se denna!

Nyvaken

Då tenderar man ha något av en sovkalufs, fniss!


lördag 4 augusti 2012

Smart grej


Igår fyllde maken år och han fick bland annat en T-shirtvikare av mig i present. En sån som Sheldon använder i The Big Bang Theory. Sen det avsnittet har han sagt att en sån vill han ha. Det var nåt år sedan, men jag vet att de säljer såna på Cool Stuff här i Malmö för (hoppas inte maken läser det här nu) 99 kr. I år slog jag till, liksom lite som en skämtpresent. Han började skratta när han såg den. Idag testade jag den på vår rena tvätt. Den är ju jättebra! Och eftersom det är jag som tar hand om ALL tvätt hemma hos oss, så blir det ju liksom en lite bra present till mig själv också, hihi! Nu kan man få fint "affärsvikta" T-shirtar, tröjor och linnen (för det funkar på allt) i sin garderob. Dessutom blir det liksom plattare än när jag viker själv, så det kommer ju att få bättre plats i garderoben och garderoben kommer definitivt att se mer städad ut efter detta. Hade tänkt låta vikningen i garderoberna ske lite pö om pö, sådär efter användning och tvättning, men vi får se om jag kanske får ett ryck nån dag och drar igenom en hylla eller två, så att det liksom blir supersnyggt!? Kanske blir vikandet av tvätten också en lite roligare upplevelse nu, vem vet? Grattis till mig för ett väldigt lyckat presentköp!

torsdag 2 augusti 2012

Ödets hav av Elisabet Nemert

Den här boken hade jag egentligen inga höga förväntningar på. Jag förväntade mig att den skulle påminna om en kioskroman, vilket den gjorde. Inte för att jag har något emot kioskromaner, jag läser dem gärna och uppskattar intrigerna och missförstånden i dem. Men det är kanske inte vad jag skulle kalla en kvalitetsbok. Ändock tyckte jag om den. Personerna i boken stannade med mig även efter läsupplevelsens slut, jag tänkte på dem och kände lite saknad över att inte ha mer att läsa om dem.

I bokklubben blev N irriterad på att huvudpersonen Aurora alltid var så perfekt, alltid gjorde rätt och alltid lyckades. B tyckte inte att den var trovärdig eftersom hon har enorma kunskaper i historia (på forskarnivå) och vissa saker i boken gick tvärtemot hur det faktiskt var på den tiden. Jag har dock inte dessa kunskaper (alls) och störde mig inte på dessa saker och eftersom jag dessutom förväntade mig en kioskroman och huvudpersonerna i dem tenderar att vara åt det perfekta hållet så störde jag mig inte heller på det. På det hela taget anser jag därför att det är en läsvärd bok, mysig, med starka kvinnoporträtt. Jag gillar när kvinnor i böcker står upp för sina rättigheter och sätter männen på plats.

I väntan

Förra gången vi sågs med bokklubben hade B läst en bok som hon berättade lite om och som jag blev väldigt sugen på att läsa. Så när jag skulle beställa den nya bokklubbsboken från Adlibris passade jag på att beställa den boken också, som nu ligger och väntar på mig och manar på mitt läsande i bokklubbsboken (Årstafruns dolda dagböcker) så att jag ska hinna med den också innan nästa träff. Hittade den inte på svenska, men engelska funkar lika bra. Kolla in bilden, kolla in boken... Blir inte du också lite lässugen nu?