torsdag 29 augusti 2013

En man som heter Ove av Fredrik Backman

Boken fångade mig redan i första kapitlet när 59-åriga Ove ska köpa en Ipad, Oj, vad jag skrattade! Den har jämförts med 100-åringen som klev ut genom ett fönster och försvann och när jag läste det där första kapitlet så tänkte jag att jag förstod den jämförelsen. Men sen har jag nog faktiskt ändrat uppfattning. Den här boken är sin egen och Fredrik Backman tar läsaren på en känslomässig bergochdalbana. Jag har suttit på tåget på väg till och från jobbet och gråtit floder, skrattat högt, fnissat och  förargat mig.

Man får följa Ove, en butter och bitter änkeman, en riktig gubbstrutt faktiskt, som har förlorat sitt jobb och som försöker ta livet av sig på diverse sätt för att få komma till himlen och vara med sin fru igen. Det där med att ta livet av sig går nu inte så himla bra för Ove. Istället kommer en massa människor och en katt i hans väg och livet blir aldrig sig likt igen. Även om Ove såklart alltid fortsatte att vara Ove. Mellan all nutid berättas även om Oves liv och vad han har varit med om. Det ger dynamik till berättelsen och man kan förstå honom på ett djupare plan.

Jag rekommenderar den här boken! Läs den! När jag ser omslaget så ser jag på det med kärlek och värme, det är vad jag fick med mig när jag läste den.

onsdag 28 augusti 2013

Det händer aldrig oss, eller?

Inskolningen på dagis är i full gång och vad tror ni händer. Modig blir magsjuk.Man har ju hört om att barnen ofta blir sjuka när de börjar på dagis, men på nåt sätt har jag ändå haft inställningen att det händer "dom andra", inte mig och min familj. Jaha, det var det det. Sprutlackerar blöjan gör han allt som oftast. Dagens kosthållning har för honom inspirerats av lättsmält mat, mat som är snäll för magen. Kokt ris och kokt torsk, välling, vatten, smörgåsrån och vitt bröd. Tänker lite som jag tänker då Allvädershunden är dålig i magen, fast jag lägger till lite fler grejer.

Själv har jag ju jobbat, eftersom vi fortfarande skolar in på dagis och maken är hemma. Hade varit så duktiga och ändrat föräldraledigheten eftersom jag sett att man inte får vara föräldraledig då man lämnar barnet på dagis under inskolningen, utan bara utifall man själv också är med på dagis. Så nu måste vi ändra igen med föräldraledigheten. Suck, så krångligt. Hoppas det går att ändra nu bara.

Hoppas också att Modig kan bli frisk så att han kan vara på dagis på fredag, för nästa vecka är det på riktigt. Då börjar maken jobba igen efter åtta månaders föräldraledighet! Verkligheten är ifatt oss!

torsdag 22 augusti 2013

Inskolning dag 3

Sista dagen som vi som föräldrar är med hela dagen på dagis. Vilan fungerade bättre än igår, så med andra ord går det bättre och bättre. Alla andra delar av dagen går helt utan problem. Modig älskar att sitta i sandlådan och flytta sand. Han kan sitta där hur länge som helst. När det är dags att gå in blir han sur. Men sen är det ju lunch, så då blir han glad igen. Han är aldrig den som går och surar, utan det går över lika snabbt som det kom.

Imorgon ska maken lämna Modig själv på dagis i två timmar. Jag hade egentligen tänkt att Modig kunde få vara hemma, ta det lite lugnt med dagiset, men maken tyckte att han har det så roligt på dagis så han kan väl få vara där en stund. Det är ju inte jag som är hemma med honom och maken har ju en poäng där. Modig har det verkligen jätteroligt på dagis. Det är spännande med de andra barnen och alla nya leksaker. Han verkar gilla personalen, även om det mest är vi som har haft hand om honom dessa tre dagar.

Så, imorgon ska den här mamman alltså gå till jobbet igen. Jag vill verkligen inte. Jag vill hellre vara tillsammans med min livsglädje och njuta av alla ögonblick jag kan få med honom. Tyvärr ser inte verkligheten ut så och jag får stå ut med att träffa honom en stund på vardagarna framöver och längta som bara den till helgerna.

Jag hälsar mig själv välkommen till verkligheten. Livet med barn på dagis har bara börjat. Nu kör vi!

onsdag 21 augusti 2013

Inskolning dag 2

Modig var pigg och glad som vanligt, även denna andra inskolningsdag. Han satt i sandlådan och lekte bredvid de andra barnen, han åkte cykel, han gungade på en lekgrej med sån spiral under, han åt mellanmål och lunch med god aptit. Mönsterinskolningen. Hur gick det med vilan då, kanske du tänker?

Jo. I samråd med personalen så gick jag och maken in med Modig i vilrummet direkt efter lunch och frukt, innan de andra barnen kom in. Gissa om han protesterade, ojoj vad mammahjärtat gjorde ont då! Han ville absolut inte sova, fastän han var hur trött som helst. Vi var nog därinne i 10 minuter innan de andra kom in. Jag trodde han skulle bli ändå värre då de väl gjorde det, men då hade han tröttat ut sig så då låg han mest och tittade och lyssnade. Han gastade några få gånger till en kort stund, sen somnade han och sov i drygt 1,5 timme. Gulliga unge! Jag är så stolt över honom! Nu hoppas jag bara på att det går ändå bättre imorgon för honom.

PS. Modig bar sin egen dagisväska till dagis imorse. Bilden är tagen innan vi gick till dagis, då han tittar ut genom fönstret i trapphallen. Så söt!


To be continued...

tisdag 20 augusti 2013

Inskolning dag 1

Nu är vi hemma från första inskolningsdagen. På det stora hela har det gått bra, även om vi fick gå ifrån tidigare än beräknat. Förskolechefen var in och pratade med oss nya föräldrar en stund. Modig har varit glad och lekt en massa. Han har utforskat lokalen inomhus och kollat in lekplatsen utomhus. Inga sura miner, förutom när vi skulle gå in för det ville han inte göra. Åt gjorde han med glädje, som vanligt. Problemen kom när barnen skulle sova middag. Modig totalvägrade och var helt bångstyrig. Vi fick gå hem då, för det funkade inte helt enkelt.

När vi kom hem drack han lite vatten, sen la jag honom i sängen och han somnade bums och har nu sovit i ca 1 timme. Han var ju trött, men det var svårt för honom att slappna av med alla de andra barnen runt omkring. Det var ju heller inte i en spjälsäng han skulle sova så möjligheterna att röra sig var ju oändliga, vilket han definitivt ville utnyttja. Jaja, bättre lycka nästa gång. Imorgon ska vi prova på att sova på dagis igen.

måndag 19 augusti 2013

Inskolningsnerver

Imorgon är det dags. Imorgon börjar inskolningen. Ja, det är sant. Modig har blivit så stor nu att han ska börja på dagis. På det dagis där Modig ska börja gör dom så att föräldrarna är med hela dagen mellan kl 9-15 tillsammans med barnet i tre dagar. Jag har därför tagit semester från jobbet så att jag kan vara med.

Även om det är lite läskigt att han redan är så stor att han ska gå på dagis, att jag egentligen hellre hade varit hemma med honom och att det känns jobbigt att andra ska "uppfostra" honom hela dagarna så ska det också bli spännande med hela grejen. Att få vara med på förskolan och känna av stämningen, träffa personalen och de andra barnen ordentligt. Men också att hitta nya rutiner för att få vår vardag här hemma att gå ihop. Jag minns att jag älskade att vara på dagis och jag önskar Modig detsamma.

Nu ikväll har jag förberett och namnat lite grejer, samt packat ned sånt som kan ligga kvar på förskolan. I hans söta, namnade grodväska ligger 10 blöjor, ett paket våtservetter, en namnad napp och en namnad nalle. Fick tag på ett begagnat regnställ i riktigt fint skick för 100 kr idag, det har jag namnat. Ett par stövlar är namnade. En jacka och en hakklapp (sån från IKEA som täcker hela överkroppen) är namnade. Två uppsättningar kläder: långbyxa, t-shirt, långärmad tröja, dregglis, strumpor är nedpackat. Allt är namnat utom strumporna. Insåg att han behöver en solhatt också, men den jag tänker lämna kvar där som extra behöver tvättas först. Insåg också att jag behöver införskaffa lite tunnare höstmössor. Han har inte så många såna som han kan ha, för hans huvud har ju växt sedan han använde dem sist. Måste skaffa det. Men förutom möss- och hattläget så tror jag att vi är redo. Har du några bra tips på vad man bör ha på dagis så mottages de dock tacksamt!