tisdag 8 juli 2014

Att ha en backup

Vi har tur. Vi, jag och maken, har människor i vår närhet som kan ställa upp och hjälpa oss med Modig när tiden tryter eller om vi ska iväg på någonting som bara är för vuxna. Det är farmor och mostrar och gudmor, med flera. Dessutom har vi varandra. Tillsammans får vi vardagen att gå ihop. För vår del är det oftast farmor som ställer upp. Modig träffar henne ofta och hon bor närmast. Dessutom är hon pensionär, så hon har ju lite mer tid till sitt förfogande, även om dagarna. En förutsättning för att vi ska känna oss trygga när vi lämnar Wilhelm i någon annans vård är att vi litar på personen ifråga, att vi kan känna oss trygga i vår förvissning om att han har det bra fastän vi inte är där.

Ibland har jag tänkt på hur det måste vara för dem som är ensamstående, eller för dem som har flyttat från sin familj och inte har något backup-system omkring sig som kan ställa upp när behovet uppstår. Vilket det gör. Hur låst man måste vara, speciellt när man har mindre barn som inte kan lämnas ensamma ens en liten stund. Då är det praktiskt att kunna betala för ett backup-system.

Ett exempel på ett sådant backup-system är företaget Barnlugn. Det är ett företag som finns i de flesta, större städerna i Sverige från Malmö i söder till Luleå i norr. Barnlugn satsar på att föräldrarna ska känna sig trygga med personen som tar hand om deras barn. För sin personal satsar företaget på utbildning både vad gäller barns säkerhet och aktivering. De testar personalen innan de anställer och den anställde matchas till den familj och framförallt till det barn de ska ta om hand om. Barnlugn satsar också på att det ska vara samma person som återkommer till samma familj hela tiden, vilket gör att barnen bygger upp en trygg relation med sin barnvakt. Barnvakten är flexibel med tider, kan ställa upp med kort varsel, kan hämta på dagis, samt laga enklare måltider med mera. Priset för tjänsten varierar beroende på hur mycket hjälp man som förälder behöver och företaget tillämpar RUT-avdrag.

Har du behov av lite stöttning i vardagen, men inte har det backup-system som krävs där du bor? Kontakta Barnlugn och få en gratis prova-på-träff. Kanske är de något för dig?