onsdag 1 maj 2013

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

En bok som känns extra aktuell i och med raset av industribyggnaden i Bangladesh nyligen, där hittills nästan 400 personer omkommit. 

Boken Innan floden tar oss beskriver kontraster. Mellan fattiga och rika, vita bideshis som vill hjälpa de utsatta och de som har kommit för att utnyttja situationen och bli rika på kuppen, skillnaden mellan kvinnor och män, med mycket mera. I ett samhälle där korruption och utsatthet är vardag får man följa personer från olika bakgrunder, med helt olika förutsättningar i livet, hur deras liv vävs samman och hur de växer och förändras genom det de går igenom. Det är den svenska familjen där frun har fått arbete som biståndschef i Bangladesh och det är de två systrarna, vars storasyster blivit bortgift och sedan dödad av sin man och svärmor, som flyr byn där de vuxit upp och ödet att bli bortgifta till vem som helst som kan tänka sig att gifta sig med dem för en låg dowry (hemgift). Systrarna kommer till huvudstaden Dhaka för att tjäna ihop pengar till sin egen dowry så att de kan flytta tillbaka till byn och gifta sig väl. Allting blir inte som man tänkt sig. 

I mötet mellan den svenska Svensson-familjen och Bangladesh bildas en historia där man bara vill veta mer. Mod, kämpavilja och envishet krävs av karaktärerna. Det gör sig till en bra bok. När boken tog slut kände jag fortfarande att jag inte ville lämna karaktärerna och deras öden, utan jag ville veta vad som hände sen. Innan floden tar oss  är en bok som jag stark rekommenderar.

Inga kommentarer: