tisdag 7 januari 2014

Small world av Martin Suter

En bok om sjukdomen Alzheimers. Jaja, tänkte jag när jag skulle börja läsa den, det kan ju vara intressant. Boken handlar om Konrad Lang, 65 år gammal, som börjar bli alltmer glömsk kan man säga. Anledningen till glömskan och förvirringen tros till en början vara en allför hög alkoholkonsumtion.

Konrad har alltid levt under familjen Kochs beskydd, av någon outgrundlig anledning, eller man kanske kan kalla det att han har varit i beroendeställning gentemot den familjen i hela sitt liv. De har kallat på honom när de har känt för det, men sedan exkluderat honom när de kände för det. De har försörjt honom och han har låtit dem göra det, begärt det vid vissa tillfällen.

Tillslut på äldre dar möter dock Konrad kärleken och han bryter sig loss från familjen Koch. Sedan blir sjukdomen alltmer uppenbar. Konrad glömmer mer och mer och det liv han nyligen har skapat åt sig själv blir alltmer ohållbart. Än en gång kommer familjen Koch in i hans liv.

I och med att sjukdomen framskrider alltmer och alltfler av Konrads minnesbilder från barndomen dyker upp i takt med att senare händelser försvinner från hans minne så avslöjas tillslut en stor familjehemlighet som helt vänder på förhållandena.

Jag måste säga att den här boken var bra och betydligt mer spännande än vad jag hade förväntat mig. Familjehemligheten kan man ana om man läser mellan raderna, men den är väl gömd ett bra tag. Man förstår liksom inte varför familjen Koch hela tiden tar ansvar för Konrad. Det förstår egentligen endast familjens överhuvud Elvira. I slutet är familjehemligheten i princip helt uppdagad för de inblandade, förutom en liten, men viktig detalj som endast läsaren invigs i.

Inga kommentarer: