fredag 17 januari 2014

Att köpa likes - två synvinklar

Massor med människor har facebook, de flesta runt omkring en tycker nog jag. Är det någon, speciellt yngre, som INTE har facebook så blir i alla fall jag lite förvånad. Det är ju ett sånt lätt sätt att hålla sig uppdaterad om hur det är med människor som är eller har varit en del av ens liv. Företag har alltmer upptäckt fördelarna med att finnas på facebook för att marknadsföra sig och för att synas behöver man ha många gillare som följer ens inlägg. Antalet människor som ser ens inlägg ökar ju exponentiellt för varje gillare som like:ar eller kommenterar ett inlägg. På så sätt hittar man också fler gillare. Det svåra kan ju vara att komma igång. Hur får man sina första gillare? Speciellt utanför familjen och vänkretsen?

Ett sätt är att köpa sina likes, det vill säga betala för att få ett visst antal gillare. På så sätt kickstartar man sitt företag på facebook och får genast ett visst antal gillare till sin sida. Det går till och med att sy ihop ett gäng gillare som marknadsför företaget precis där företaget vill synas. Det här är väl bra för företagen, speciellt mindre företag som folk inte vet någonting om, kan hitta sina kunder via sådan marknadsföring, för det är ju bara i första ledet som like:arna är köpta. De som sedan gillar utifrån vad de ser i sina vänners like:ar blir ju så att säga "äkta" gillare. Det är ju dom som är mest värdefulla i längden. Jag tänker att till exempel privatpersoner som pysslar hemma och sedan startar ett företag där de säljer sin produkt kan nå ut på ett bra sätt genom att köpa likes.

Sen kan man se på det ut privatpersonens perspektiv, den som blir exponerad för marknadsföringstekniken. Är det rätt mot den? Ja, om man tänker att de får möjlighet att få nys om någonting de gillar och vill följa som de annars aldrig skulle haft en aning om. Då är det ju bra. Men kanske inte alltid. Vem som helst kan ju köpa likes. Är inte like:arna äkta så blir ju privatpersonen "lurad" till en sida, för det framgår aldrig att like:arna är köpta.

Jag tänker att man som privatperson behöver vara medveten om att alla gillare på en företagssida inte nödvändigtvis är äkta och man får vara lite kritisk till företagets facebooksida innan man gillar den. Är det verkligen en seriös och bra sida som jag vill gilla och sprida vidare?

För företag tänker jag att man får fundera över huruvida man vill kickstarta sin företagssida genom att köpa likes, eller om man vill kämpa för att få fler äkta likes. Det beror ju helt på ens situation. Det man bör vara medveten om är väl att köpta likes i sig troligtvis inte genererar ökade intäkter för företaget. Det köpta likes ger är just synlighet. Sedan i förlängningen kan det ju öka intäkterna genom att de som gillar ens sida på riktigt faktiskt blir kunder till företaget.

Inga kommentarer: