onsdag 19 februari 2014

Skuldfälla eller räddare i nöden

Många har väl någon gång sett programmet Lyxfällan och skakat lätt på huvudet åt personerna i programmet. Hur har de satt sig själva i de här situationerna? Och vad skulle de ha kunnat göra för att undvika att försätta sig i en sådan skuldposition att de inte på egen hand klarar av att ta sig ur den?

Idag har smslån blivit allt vanligare och det är tydligt att många av personerna på till exempel Lyxfällan har tagit just såna snabba lån för att klara av den vardagliga ekonomin. Jag har fått ett uppdrag att skriva om en sida som heter Meddelandelån och vill göra det utifrån synvinkeln om huruvida dessa typer av lån är skuldfällor eller om de är räddare i nöden. Jag vill börja med att beskriva sidan i uppdraget.

När jag går in på Meddelandelån ger sidan ett rent och enkelt intryck. Precis så som det är med smslån och internetlån. De är enkla och snabba lån som inte kräver någon säkerhet eller några borgensmän. På sidan gör de klart för kunden att det handlar om korta låneperioder och att kunden inte får ha några pågående ärenden hos Kronofogden, vilket talar till deras fördel. Att de tar ansvar för vem de lånar ut till. Att de inte vill öka på skuldbördan hos en redan skuldtyngd person. Men också såklart att de värnar om att få tillbaka det de lånar ut med det överenskomna räntepåslaget. Meddelandelån berättar klart och tydligt på sin sida vad ett lån kostar kunden och förklarar hur det fungerar med effektiv ränta. Den effektiva räntan ligger på från dryga 200% till över 2300% och lånetiderna rör sig på mellan 15-90 dagar. Alltså väldigt kortsiktiga lån på mellan 500 kr till 10 000 kr där den effektiva räntan beror på summan man lånar och återbetalningstidens längd. De har en lättförståelig förklaring över vad de olika låneorden innebär för att kunden ska få en uppfattning om vad det är för typ av lån de är på väg att ta. Meddelandelåns egen beskrivning av sig själva är:

"Meddelandelån är en av de äldsta aktörerna inom små, korta lån på den svenska marknaden. Vår filosofi är lika enkel som tydlig och går i korthet ut på att vi vill hjälpa vanliga människor klara sig genom kortvarig stram ekonomi genom att erbjuda ett litet lån med tydliga priser och ärliga villkor."

Från det jag kan utläsa på hemsidan så verkar det vara en seriös hemsida för snabba lån som är tydliga i sina villkor. De styr bort från smslån till förmån för internetlån via BankID för att öka säkerheten för kund och företagets lånerisker. De har generösa öppettider vilket gör dem tillgängliga varje dag i veckan både för att ta lån och att ta kontakt med dem. Sidan har uppgifter om telefonnummer, e-mailadress och faktisk adress till företaget bakom sidan. Det enda jag opponerar mig mot är att de har ett telefonnummer som kostar pengar per minut, plus den vanliga samtalstaxan. Vilket gör att kunden förmodligen undviker att ringa till dem utan istället förlitar sig på att mailkontakt och dylikt fungerar. Enligt mig hade det varit mer seriöst med ett vanligt telefonnummer där kunden endast betalar vanlig samtalstaxa. Men, det är bara min åsikt, att jag inte tycker att man som "bank" ska behöva tjäna pengar på sina kunder varenda minut, utan att man också bör tillhandahålla telefonservice utan bakomliggande ekonomiska motiv.

Tillbaka till vinkligen - skuldfälla eller räddare i nöden. Egentligen handlar det ju om individen. Den som behöver lånet, inte om lånegivaren. Den som behöver ett snabbt lån och inte kan vänta tills den har råd att betala vad den vill ha på egen hand behöver ta ställning till vissa saker innan den tar ett sms- eller internetlån. Det viktigaste är väl att ställa sig själv frågan Behöver jag verkligen köpa/betala det här just nu med lånade pengar? Är svaret nej, ta inget lån. Spara ihop till det, strunta i det, eller om det går, omprioritera i ekonomin så att det finns pengar. En annan viktig fråga om man nu bestämmer sig för att ett lån är nödvändigt är ju Har jag råd att betala tillbaka lånet enligt lånevillkoren? Om svaret är nej, ta inget lån. Blir ekonomin inom lånetiden för ansträngd för att klara av avbetalningarna, avstå från att låna pengar. Hitta en bättre lösning. Är svaret ja på båda frågorna, så är det ju inget problem. Då behöver man pengarna och har möjlighet att betala av lånet inom den utsatta tiden. Skuldfällan är ju aktuell om svaret på frågorna blir nej och man lånar pengar i alla fall. Är man i ett tufft ekonomiskt läge och klarar av ett kortsiktigt lån så är såklart möjligheten att ta ett enkelt och snabbt lån en räddare i nöden. Sen måste man ju som låntagare kolla upp lånegivaren ordentligt och se till att man har villkoren klara för sig innan man tar lånet. Man får ställa sig själv frågan Är det en seriös långivare?

Personligen är jag inte så förtjust i såna här kortsiktiga lån, eftersom jag tror att enkelheten i att få dem lätt kan göra att man tar fler lån än nödvändigt och så slår skuldfällan igen sina starka käftar om ens ekonomi innan man hinner reagera ordentligt över vad man håller på med. Dessutom tycker jag det är hutlöst dyrt! Men, än en gång, det är min åsikt och var och en som funderar över att ta såna här lån får ju själva ta ställning till huruvida de gillar möjligheten till kortsiktiga lån eller ej.

Inga kommentarer: