tisdag 1 april 2014

Systrar emellan av Kristin Hannah

Ännu en bok från den härliga bokhyllan på jobbet! Den här ska jag sedan lämna vidare till en kollega som har läst en annan bok av Kristin Hannah som hon har gillat.

Boken handlar om Meghann och Claire, storasyster och lillasyster, som hade en tuff barndom med en strippande, skådespelsdrömmande mamma som tillslut fick sitt stora genombrott och då bara lämnade barnen vind för våg. Den äldre systern Meghann letar då reda på Claires pappa. När läsaren kommer in i boken är Meghann och Claire vuxna och har gått från att vara de bästa av vänner i barndomen till att vara främlingar för varandra.

Claire lever med sin dotter och sin pappa Sam på Sams camping. En camping som de driver tillsammans. Hon har enligt sin syster inte levt upp till sin potential då hon hoppade av från college och är en ensamstående mamma.

Meghann är Seattles bästa skilsmässoadvokat. Hon är cynisk och släpper aldrig in någon i sin känslovärld. Inte ens sig själv. Gemenskapen med andra människor består i stort sett av en lång radda unga, one night stands. Meg går regelbundet till en psykiatriker, men släpper inte heller in henne, utan gör som vanligt, avskärmar sig från hennes frågor och undviker att ens närma sig det som skulle kunna göra skillnad i hennes liv.

När Meg börjar inse att hon inte längre kan känna engagemang i sina klienters situation och hon nästan blir skjuten av en klients nyligen frånskilde make tar livet en oväntad vändning och Meg tappar bäringen. Samtidigt har systern Claire blivit blixtförälskad i en sjungande cowboy utan några större framtidsutsikter. Efter mindre än två veckor tillsammans beslutar sig de förälskade tu att de ska gifta sig. Meg, som blivit ofrivilligt entledigad, beger sig med ilfart till systern för att göra allt för att förhindra att systern begår sitt livs största misstag.

Men ingenting går som någon av dem tänkt sig. Boken består av glädje och sorg, konflikter, missförstånd och förståelse, inlevelse. Det är en lättläst bok som ändå fångar mig, men som kanske inte kommer att lämna några djupa spår. Tycker ändå den var värd att läsa och jag kan tänka mig att läsa mer av Kristin Hannah efter att ha läst den här boken.

Inga kommentarer: