tisdag 4 december 2012

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford

Idag är det dags för månadens bokklubbsträff och jag läste som vanligt ut boken idag. Men utan stress faktiskt, vilket var skönt.

Henry har kinesiskt ursprung, men föddes och växte upp i Seattle. Under andra världskriget är han stipendiat på en helvit skola. Hans klasskamrater mobbar honom och hans förra klasskamrater från Kinesiska skolan ropar öknamn efter honom på gatan. Hemma får han inte prata kantonesiska och föräldrarna förstår ingen engelska. Livet ser mörkt ut tills den dag en japansk flicka vid namn Keiko plötsligt finns på plats i skolans kök där Henry hjälper till varje dag vid lunch. Mellan Henry och Keiko växer en förbjuden vänskap fram, eftersom Henrys far avskyr japaner för deras krig mot Kina. Japan är ju dessutom USA:s fiende i andra världskriget. Henry och Keiko blir allierade i skolans hårda värld. När USA internerar alla japaner tvångsförflyttas även Keiko och hennes familj. Henry gör allt för att inte förlora sin vän och den flicka han inser att han älskar.

Parallellt med Henrys historia under andra världskriget berättas även Henrys historia 1986. Han är en änkeman som förlorat sin fru Ethel till en långdragen cancersjukdom och som har en komplicerad relation till deras son Marty. Man får följa hur den relationen blommar upp i takt med att Henrys förflutna kommer upp till ytan.

Den här boken är en härligt, bitterljuv berättelse om vänskap och kärlek som jag starkt rekommenderar. Det var intressant att läsa om USA:s internering av alla japaner, samtidigt som det var skrämmande hur USA behandlade dem, oavsett om de var amerikanska medborgare eller ej. Jag tyckte också om att få en inblick i både den kinesiska och den japanska kulturen och deras olikheter. Det ska bli spännande att höra vad mina bokklubbskamrater tycker om den här boken ikväll.

Inga kommentarer: