lördag 5 mars 2011

Nedskräpning

Idag när vi var ute på en härlig promenad i solskenet kom jag att tänka på någonting som stör mig något fruktansvärt. Nedskräpning. Jag förstår inte varför folk bara inte kan slänga soporna i soptunnorna som finns placerade typ överallt? Är det så jobbigt att bära med sig sitt skräp tills man går förbi en sådan? Jag blir förbannad! Det är nonchalant, egoistiskt och respektlöst! Jag tycker samhället överlag har blivit mer nedskräpat. Det ligger överallt, i buskar, på gräsmattor, trottoarer, vägar.

Samma sak med folk som röker, de fimpar överallt! Det ser för bedrövligt ut vid alla ställen där rökarna står. Stoppa tillbaka den där äckliga fimpen i paketet igen och släng den när du kommer till ett askfat eller nåt! Rökare, dom beter sig som om de är de enda som vandrar på denna jord. Röker på sjukhusområden där det specifikt står att det är rökfritt område pga ventilation som leder in till sjukhuset och människorna därinne. Dom röker överallt och hela tiden utan att bry sig om vem som är bredvid, i trapphus och hissar, i busskuren, i bilar, precis utanför entréer. Tack och lov för att man inte får röka på restauranger och sånt nuförtiden. Visserligen går det knappt att sitta på en uteservering istället. När jag ändå berör ämnet. Cigaretter, varför finns dom egentligen? Vad gör dom för nytta? Ingen alls. De bara förgiftar, stinker ner och förstör människors hälsa. Tyvärr är det väldigt många som fastnar i rökfällan, det minsta de kunde göra är att respektera sin omgivning som kanske störs av rök och fimpar överallt.

Ett annat område av nedskräpning som jag stör mig på är hundbajs. Jag är själv hundägare och plockar upp efter min hund när han har gjort nr 2. Jag tycker det är självklart. På många ställen har kommuner till och med satt upp gratispåsar för att underlätta för hundägarna att plocka upp. Tyvärr är det många som inte verkar ha något emot att trampa i hundskit när de korsar en gräsmatta, eller går på trottoaren. De kanske gillar att halka omkring i hundblajor? Varför skulle de annars lämna skiten efter sig? Om man har tagit på sig att skaffa en hund så borde man väl inse att dom, precis som människor, lämnar utgifter efter insättning. Att man som hundägare har ett ansvar.

Jag läste tidningen häromdagen och då stod det att man funderar på att införa böter på 800 kr tror jag det var för nedskräpning, en tanke som är baserad på hur det är i Singapore om jag minns rätt. Jag tycker det förslaget är fantastiskt bra! En sådan böter, om den faktiskt kommer att användas, kan kanske medföra att människor tänker mer på var de väljer att slänga skräp av alla de slag. Då kanske vi kan få ett renare samhälle där vi kan känna mer trivsel. Ett samhälle som vi bryr oss om tillräckligt för att vårda. Att det ska krävas något sådant för att vi ska ta hand om vår omgivning är ledsamt. Det borde istället vara en självklarhet!

Alla vuxna människor borde ta sig en funderare nästa gång de håller skräp i sin hand. Vilken typ av förebild vill de vara för alla barn och ungdomar? Barn och ungdomar lär av oss vuxna, de gör som vi vuxna gör. Om vi lägger skräp där det ska vara - soptunnor, bajstunnor, askfat - om vi respekterar varandra och naturen, så kommer de också att göra det. Det är vi som har ansvaret att visa vad som är rätt och fel här. Vad som är fel är att skräpa ner! Välj att respektera din omgivning, ditt samhälle och naturen. Sluta skräpa ner!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med dig fullständigt!